• From child to woman. Period.
Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Vad är puberteten?

Puberteten är en period som alla går igenom. Det är väldigt individuellt när puberteten börjar, men för de flesta sker det när man är mellan 8 och 14 år. För vissa startar den tidigare och för andra kan det dröja några år till. Det går inte att påverka när puberteten ska inträffa och den startas av att det bildas en mängd olika hormoner i kroppen. Det bildas mer könshormoner;  östrogen och testosteron än tidigare, som i sin tur påverkar pubertetsutvecklingen. Alla har båda hormonerna i kroppen men i olika mängd. Kvinnor har mer östrogen och män mer testosteron. 

Puberteten är den period då kroppen utvecklas från barn till vuxen. Hur man upplever denna tid varierar mycket från person till person. En del kan tycka att det känns jobbigt och att man gärna vill vänta med alla förändringar, men det kan också vara en rolig och spännande tid som man ser fram emot. Många tycker det är roligt att växa och få en mer vuxen kropp och vuxet utseende. En del kan längta efter att få mens medan andra tycker att det känns jobbigt. En del beskriver det som att man ibland vill vara vuxen och ibland vill vara barn.


En tid innan man får sin första mens börjar flytningar produceras hos de som har en tjejkropp. Flytningar är vätska som kommer från slidan för att hålla den fuktig och ren. De kan vara vita, gula och genomskinliga. Flytningar har man hela tiden men varierar i mängd och utseende under menscykeln. Vanligen kommer flytningarna innan mensen startar.  Det som sedan händer när mensen startar är att äggstockarna börjar producera ägg och om det inte blir befruktat får man en blödning.  Oftast börjar den första mensen det med att det bara kommer lite blod i underkläderna eller på toalettpappret.  Det kan kännas som det blöder mycket varje gång men vanligen är det endast en halv deciliter.  I början är det vanligt att mensen är oregelbunden. Man kan till exempel få mens en gång och sedan kan det dröja flera månader innan nästa mens kommer.

Vad är PMS?

PMS är en förkortning av Premenstruellt Syndrom och är ett samlingsnamn för de besvär som kan uppstå mellan ägglossning och menstruation. Man kan få både fysiska och/eller psykiska besvär och de uppkommer oftast ett par dagar innan mensen börjar för att sedan lätta, men kan även pågå under ägglossningen.

Vad PMS beror på är fortfande oklart, men kan ha att göra med att det kvinnliga könshormonet progesteron är extra högt mellan ägglossning och mens. När hormonet bryts ner påverkas både hjärnan och kroppen vilket kan leda till det vi kallar PMS.

Vanliga symptom


Symtomen kan variera från person till person och från månad till månad, men typiska besvär är:  

 Att känna sig lättretlig

Att bli svullen och uppblåst vid magen

Att känna sig gråtfärdigKraftiga humörsvängningar

Ökad aptit

Sötsug

Ömma eller spända bröst

Ångest och oro

Svårt att sova

Lindra symptomen